torsdag 18. juni 2009

Studiebesøk i barnehage




I går, onsdag, fikk jeg mulighet til å gå på et studiebesøk i en sveitsisk barnehage. Jeg har prøvd å få det til i løpet av oppholdet her, og nå fikk jeg det altså til. Jeg hadde med meg Geneveskolelæreren fra Island som snakker godt fransk. Det var helt nødvendig for å forstå noe. De snakker ikke særlig mye engelsk her.
Det sveitsiske samfunnet ligger på mange områder minst 20 år bak Norge! Det er et samfunn som er lagt tilrette for at mødre skal være hjemme og ikke arbeide. Dermed er det dårlig med barnehageplasser. Barnehagene er i Sveits definert inn som et sosialpolitisk tiltak som ikke er særlig prioritert. I Norge har jo også barnehagesektoren "vandret" fra helse- og sosialpolitikk, til familie- og likestillingspolitikk og er nå endelig i utdanningspolitikken. Jeg kjenner at jeg er ganske så stolt av Norge i denne sammenhengen, selv om vi fremdeles har mye å gjøre bedre!
Jeg var altså på besøk i en privat, foreldredrevet halvdagsbarnehage. Barna var fra 2 - 4 år og fikk være i barnehagen enten på formiddagen eller på ettermiddagen. Personalet (kun damer!) hadde bare deltidsstilling. Sveits har faktisk en ganske streng barnehagelov, -om enn ikke så omfattende som den norske. Der står det krav om utdanning på personalet, antall barn og om areal. Kravet om utdanning på personalet er faktisk strengere enn i Norge. På dokumentet som kommunene krever at de skal ha, som er en slags virksomhetsplan, kom det tydelig frem at barnehagen hadde et tydelig pedagogisk innhold. En gang pr. måned endret de innholdet på utstyr, som spill, leker og alt utstyr for å sørge for utvikling. Kommunen hadde ansvaret for uteområdet som var veldig estetisk utformet, med blomster og busker. Førskolelæreryrket her i Sveits er også et lavtlønnsyrke og prisen på en barnehageplass er enormt høy!! Holdningen til myndighetene er slik at "hvis man nå engang er så egoistisk at begge foreldrene skal ut i jobb og trenger barnehageplass, ja så skal du jammen få betale". Det var spennende å få komme ut å se litt i en barnehage, midt i Europa.